Europese Erfrechtverordening

Europese Erfrechtverordening

Vanaf 17 augustus 2015 treedt de Europese Erfrechtverordening in werking. De notaris heeft in dit kader een belangrijke functie gekregen. In Nederland is de notaris als enige bevoegd om een internationale verklaring van erfrecht af te geven.

 

Het idee achter de Europese Erfrechtverordening is het eenvoudiger maken van de vererving en afwikkeling van internationale nalatenschappen. De verordening bepaalt daarom dat op een vererving slechts één recht van toepassing is. Na inwerkingtreding van deze verordening kan het dus niet meer zo zijn dat ten aanzien van Nederlandse vermogensbestanddelen andere erfgenamen worden aangewezen als voor vermogensbestanddelen in een ander land.

Daarnaast wordt in de verordening bepaald dat op de regels van de afwikkeling van een nalatenschap, ongeacht waar de vermogensbestanddelen zich bevinden, ook slechts het recht van één land van toepassing is. Dit maakt een afwikkeling voor de erfgenamen natuurlijk veel overzichtelijker.

 

Welk recht van toepassing is op de nalatenschap wordt onder andere vermeld in de internationale verklaring van erfrecht. Deze krijgt hierdoor een belangrijke functie in het internationale rechtsverkeer. Erfgenamen kunnen hiermee in het buitenland aantonen dat zij gerechtigd zijn tot de vermogensbestanddelen die behoren tot de nalatenschap.

 

Deze verordening heeft onder andere invloed op de vererving van een tweede huis in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. U hoeft dan niet meer ingewikkelde constructies in verband met het lokale erfrecht op te laten zetten, u kunt voor één toepasselijk recht kiezen.

 

Een rechtskeuze voor het Nederlandse recht is straks alleen nog maar mogelijk als u de Nederlandse nationaliteit heeft! Woon u in Nederland maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit en wilt u wel een rechtskeuze voor het Nederlandse recht doen? Kom dan vóór 17 augustus 2015 bij ons langs.

 

Vanzelfsprekend is het van belang om hierbij een adviseur te hebben die u helder kan voorlichten en adviseren en die u daarnaast kan helpen bij de praktische afwikkeling op dit gebied. Olenz notarissen heeft ervaring met de afwikkeling van internationale nalatenschappen en helpt u hier graag bij.

 

Let op, deze verordening werkt in alle EU landen met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken.

Terug naar overzicht

Uw contactpersoon voor Personen en familierecht

mw. mr. Leonie Stokkel

mw. mr. Leonie Stokkel

toegevoegd notaris

Bel 0318-580 768
Mail lstokkel@olenz.nl

Meer informatie

mr. Koen van den Berg

mr. Koen van den Berg

kandidaat-notaris

Bel 0318-580749
Mail kvdberg@olenz.nl

Meer informatie

Een afspraak maken?

Wilt u eens doorpraten over Personen en familierecht? Maak dan direct online een afspraak, wanneer u aangeeft wat het beste uitkomt sluiten we dit graag even met u kort.

maak een afspraak

Een vraag over europese erfrechtverordening

Stel direct uw vraag.

© Olenz notarissen 2018

Ontwerp en realisatie: