Prethuwelijk is ook echt

Prethuwelijk is ook echt

Getrouwd worden door Elvis is voor sommigen een droom. Andere huwelijken worden impulsief op het strand van Thailand gesloten. Leuk, maar is dit een echt huwelijk?

Echt huwelijk
In de Wet Conflictenrecht is opgenomen dat zodra een ceremonie in het land van sluiting voldoet als een "echt" huwelijk, dat dat huwelijk in Nederland dan ook erkend wordt als een "echt" huwelijk. Dus ook huwelijken op het strand van Thailand of door Elvis in Las Vegas kunnen echte huwelijken zijn. Het gehuwde stel kan het huwelijk in Nederland laten inschrijven in de burgerlijke stand. Dat gebeurt formeel via de gemeente 's-Gravenhage. Onze ervaring is ook dat uw eigen gemeente ook graag de originele stukken wil zien.

Gemeenschap van goederen
Welk recht van toepassing is op het huwelijk is afhankelijk van de nationaliteit van de gehuwden en hun eerste huwelijksdomicilie. Wie geen huwelijkse voorwaarden heeft laten opmaken voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking, moet er rekening mee houden dat hij/zij getrouwd is in gemeenschap van goederen.

Scheiden?
Ontbinding van het huwelijk hoeft overigens niet in hetzelfde land te gebeuren als de huwelijksvoltrekking. Nederlanders kunnen in Nederland scheiden.

Terug naar overzicht

Uw contactpersoon voor Personen en familierecht

mw. mr. Leonie Stokkel

mw. mr. Leonie Stokkel

toegevoegd notaris

Bel 0318-580 768
Mail lstokkel@olenz.nl

Meer informatie

mr. Koen van den Berg

mr. Koen van den Berg

kandidaat-notaris

Bel 0318-580749
Mail kvdberg@olenz.nl

Meer informatie

Een afspraak maken?

Wilt u eens doorpraten over Personen en familierecht? Maak dan direct online een afspraak, wanneer u aangeeft wat het beste uitkomt sluiten we dit graag even met u kort.

maak een afspraak

Een vraag over prethuwelijk is ook echt

Stel direct uw vraag.

© Olenz notarissen 2018

Ontwerp en realisatie: