Schenken

Schenken

Denkt u eraan om aan uw kinderen vermogen te gaan schenken?
Dan is het belangrijk om de spelregels te kennen.

 

Er zijn 2 manieren om geld aan uw kinderen te schenken.

  • U geeft het bedrag in contanten.

Door een envelop met contant geld aan het kind te geven of door het bedrag over te maken op de bankrekening van het kind.

  • U schenkt het bedrag 'op papier'. Hierdoor leent u het bedrag als het ware gelijk weer terug van het kind. U heeft de beschikking over het bedrag. Uw kind niet.

Deze schenking op papier moet bij notariële akte worden gedaan. Ook moet u ieder jaar 6% rente over het geschonken bedrag aan uw kind betalen.
Als aan alle spelregels is voldaan dan mogen de geschonken bedragen bij uw overlijden van uw nalatenschap worden afgetrokken waardoor er minder erfbelasting betaald hoeft te worden.

Wilt u dat de schenking alleen voor uw eigen kind is en niet voor ook voor de partner van uw kind? Dan kunt u schenken onder de uitsluitingsclausule. Bij een eventuele echtscheiding tussen uw kind en uw schoonkind is de schenking dan alleen voor uw kind.

Voor meer informatie over de van schenkbelasting vrijgestelde bedragen, het maken van een afspraak of andere vragen en opmerkingen kunt u contact met ons opnemen.

Terug naar overzicht

Uw contactpersoon voor Personen en familierecht

mw. mr. Leonie Stokkel

mw. mr. Leonie Stokkel

toegevoegd notaris

Bel 0318-580 768
Mail lstokkel@olenz.nl

Meer informatie

mr. Koen van den Berg

mr. Koen van den Berg

kandidaat-notaris

Bel 0318-580749
Mail kvdberg@olenz.nl

Meer informatie

Een afspraak maken?

Wilt u eens doorpraten over Personen en familierecht? Maak dan direct online een afspraak, wanneer u aangeeft wat het beste uitkomt sluiten we dit graag even met u kort.

maak een afspraak

Een vraag over schenken

Stel direct uw vraag.

© Olenz notarissen 2018

Ontwerp en realisatie: